ÜLKEMİZDE MENAJERLİK VE ORGANİZATÖRLÜĞÜN TARİHÇESİ… Zekeriya Özkan

Dünya ülkelerinde keşfedilen her meslek dalı, neredeyse eş zamanlı olarak ülkemizde de yerini almıştır. Biri hariç; Menajerlik..

Gelişmiş ülkelerde uzun yıllardır var olan bu meslek dalı, istisnalar hariç ülkemizde tam anlamı ile yapılamasa da ancak 20. yüzyılın son çeyreğinde telafuz edilmeye başlanmıştır.

Tam anlamı ile yapılamasa da….” dememizin sebebi, menajerlik kavramının tam olarak anlaşılamamış olmasından kaynaklanmaktadır.

Bu yüzden müzik sektörünün içinde yer alan kişiler bile, organizatörü, emprezaryoyu, halkla ilişkiler hizmeti verenleri, simsarları menajer olarak katagorize etmektedirler.

Gerçek bir müzik menajeri bir sanatçı ya da bir müzisyenin sahne ve albüm çalışmaları başta olmak üzere, basın, yayın, yayım, radyo, televizyon, sosyal medya ilişkilerinden sağlığına, ekonomik yapılanmasına, gelir/gider dengesine, yaşam koçluğuna kadar A’dan Z’ye tüm yaşantısında yer alan kişidir.

Oysa ülkemizde birçok sanatçı, kazancı yabancıya gitmesin diye eşini, kardeşini, kuzenini, asistanını hatta sekreterini menajeri olarak tanıtmaktadır ki bu kişilerin sanatçının emirleri doğrultusunda fiyat bilgisi ve ajanda tutması dışında her hangi bir yetkileri bulunmamaktadır, tecrübeleri yok denecek kadar az, bilgileri ise son derece yetersizdir.

Ülkemizde geç de olsa bu hizmeti verenleri sıralarsak ilk akla sırasıyla şu isimler gelmektedir:

Başı ülkemizde bu mesleği yıllarca batılı anlamda kusursuz yapmış olan Hasan Uğur Epirden çekmektedir. Diğer iz bırakan menajerleri de alfabetik sırayla şöyle sıralamak mümkündür;

Erkan Özarman, Hasan Bora, İsmail Erciyes, , Mehmet Dalmaz, Mustafa Oğuz, Nurhan Şahiner, Oğuz Arınmış, Okan Öner, Orhan Alkan, Orhan Şevki.

KONSER BÜROSU ORGANİZATÖRLERİ :

Konser Büroları mefhumu, menajerlikte bu işin önderi Hasan Uğur Epirden ve yukarıda adlarını sıraladığım diğer saygın menajerlerden önce çok yaygındı…

Gene alfabetik sıraya göre içlerinde ebediyete intikal etmiş olanların da çok olduğu, isimlerini tarihe yazdıran unutulmaz konser bürosu organizatörlerini de şöyle sıralayabiliriz;

Ahmet San, Aydın Sağay, Ayman Artun, Bahattin Esendemir, Cemal Coşar, Engin Arınmış, Engin Kefkef, Ferit baba, Fethi Pehlivan, Hasan Bora, Hasan Ekici, Hasan Şöhretler, Hasan Tikofiş, Hamdi Özarutan, Hayri Küçük, Hüseyin Sandal, Kamuran Ulucak, Mehmet Koçak,Muammer Öcalan, Muzaffer Alp, Neptün Alp, Osman Diper, Sahir Dayıgil, Şinasi Çiçek, Şükrü Alpay, Zeki Tükel, Zekeriya Özkan, Ziya Akelli.

ORGANİZATÖRLÜK” 

Organizatörlük mesleğininin ülkemizde yerini alması menajerlik mesleği kadar geç olmasa da, gelişmiş dünya ülkelerine göre yeni sayılmaktadır.

19. yüzyılın ikinci yarısı hizmet vermeye başlayan bu meslek dalı iki ayrı katagoriden oluşmaktadır: 1- Turne organizatörlüğü, 2- Konser organizatörlüğü.

Turne organizatörü, birden çok sanatçı ile anlaşarak ardı ardına, haftalar ya da aylarca ülkemizde ya da Uluslararası şehirlerde, kasabalarda seri konserler organize eden kişidir. Bu alanda aklımıza gelen en önemli isimleri alfabetik sırayla şöyle sıralayabiliriz: Hamdi Özarutan, Hasan Uğur Epirden, Muammer Öcalan, Muzaffer Alp, Neptün Alp, Nurhan Şahiner, Osman Diper, Şinasi Çiçek, Zekeriya Özkan.

Konser organizatörü ise herhangi bir sanatçı grubu oluşturmaksızın, ülkede ne kadar sanatçı varsa herhangi bir bağımlılığı olmadan tümü ile gazino, festival, şenlik, düğün, fuar vb. alanlarda iş bulan, ekstra diye tabir edilen günübirlik ya da uzun soluklu çalışmalara angaje eden kişidir..

Bu alanda, gene alfabetik sırayla sayacağımız önemli isimleri de şu şekilde sıralayabiliriz; Ahmet San, Aydın Sağay, Ayman Artun, Bahattin Esendemir, Engin Arınmış, Fethi Pehlivan, Hasan Bora, Hasan Şöhretler, Hasan Tikofiş, Hasan Uğur Epirden, Hayri Küçük, Mehmet Koçak, Nuran Şahiner, Orhan Gündoğdu, Sahir Dayıgil,Şinasi Çiçek, Şükrü Alpay, Zekeriya Özkan, Zeki Tükel,Ziya Akelli,,  gibi isimleri sıralayabiliriz..

İşte tüm bu isimler Türk pop, sanat, halk ve de klasik müzik sanatçılarına, orkestra, grup, saz heyetini oluşturan müzisyenlere verdikleri potansiyel hizmetlerle sadece onların şöhrete giden yolda destekleyen, ekonomik güç sağlamakla kalmamış, bu sektörün gelişmesine ön ayak olmuş değerlerdir.

 

3 Comments

  1. Deniz arslan bey Konser organizatörü alaninda bir cok isimler yazmissiniz ama senelerdir Hem sarki soyleyen hemde ,Konser organizatörlugu yapmis ve bundan 36 sene evvel kendi munubusleriyle konsere goturdugu bir grup sarkicilar la beraber konserden donerlerken alman plakali alkollu bir gurbetcinin golcuk yolunda munubuslerine carpmasi sonucu 55 yasinda hayatini kaybeden ve Şinasi Çiçek’in en yakin arkadasi ayni zamanda bir cok konserde ortagi olan Ahmet Akca ayni zamanda Ahmet Adanali diye taninan hem sarkici hemde organizatör olarak hayatini kazanan ve bu meslege hayatini adamis kisiden bahsetmemeniz beni biraz uzdu….yanlis anlamayin sizi kinamak amaciyla yazmadim bu yorumu .sadece o kadar isim var ama O zamanlarin ve butun sarkicilarin tanidigi iki tane buyuk isim varmis biri Sinasi Cicek digeri Ahmet Adanali belkide tanimiyor olabilirsinz..ginede sinasi cicek adini andiginiz icin size tesekkur ederim…

    Beğen

    1. Şafak Bey; Yazı Zekeriya Özkan bey tarafından yazılmış, Rahmetli Hasan Uğur Epirden tarafından yayınlanmıştır.

      Beğen

Yorum bırakın